Türkiye’deki e-ticaret hacmi yüzde 45 arttı
|
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, Türkiye’de e-ticaret hacminde son yıllarda artış yaşandığını belirterek, e-ticaret hacminin bu yıl yüzde 60 artarak 40 milyar liraya ulaşacağının tahmin edildiğini söyledi.(AA)
Acarer, İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenen İnteraktif Pazarlama Zirvesi’nin açılışında yaptığı konuşmada, bilişimin sektör olmaktan çıkarak yaşam tarzı haline gelmeye başladığını belirterek, son 10 yıl içinde bilişim sektörünün geldiği noktaya bakıldığında birçok gelişmenin çok açık şekilde görüldüğünü kaydetti.
AgahMedia.Com portalının “Hürriyet” gazetesine istinaden haberine göre, Tayfun Acarer, 1990’lı yıllarla karşılaştırıldığında dünyada kişisel bilgisayar sayısının 100 milyondan 2 milyarı aşkın rakamlara çıktığını, mobil telefon abone sayısının 6 milyondan 6 milyara ulaştığını, internet kullanıcı sayısının 3 milyondan 2,3 milyara yükseldiğini ifade ederek, Türkiye’deki bilişim sektörünün hiç mütevazı olmaması gerektiğini ve son 10 yılda bilişim sektörü ile ilgili ulaşılan rakamların bunun en güzel göstergesi olduğunu söyledi.
İnternetin sosyal ve ekonomik yaşantıya etkisine değinen Acarer, şunları kaydetti:
“1967 yılında dünyada iki önemli olay gerçekleşti. İnsanoğlu ilk kez aya gitti. 1967 yılında 2. bir olay daha vardı. İnternetin keşfiydi. O yıl interneti insanlar çok fark edemedi. Özellikle son yıllarda internet yaşantımıza o kadar girdi ki ailemizin bir ferdi oldu, hatta çekirdek aile kavramı değişmeye başladı. Bugünkü çekirdek aile; anne, baba, çocuk ve internet olarak tanımlanıyor. Hiç kimsenin evinde internet olmadığını düşünmüyorum. Türkiye’de interneti yaşantımızın ayrılmaz parçası hale getirdik. E-ticaret hacminde son yıllarda artış yaşandı. Türkiye’deki e-ticaret hacmi yüzde 45 arttı. Bu yıl yüzde 60 artarak 40 milyar TL’ye ulaşacağı tahmin ediliyor. 8 yıl sonra ise toplam ticaretimizin yüzde 90’dan fazlası e-ticaret olarak yapılacak. Türkiye’de halen 14 bini aşkın e-ticaret sitesi ve 7 milyonun üzerinde kayıtlı müşterisi var. E-ticaret kapasitesinin katlanarak artacağına inanıyorum.”
“Bilişim sektöründeki ara eleman ihtiyacı var”
Bilişim sektöründeki nitelikli işgücü ihtiyacı olduğunu belirten Acarer, “ Bir araştırmada bilişim sektöründeki en önemli sorun, yüzde 58 ile nitelikli ara eleman ihtiyacı olduğunu söylüyorlar. Vasıfsız işgücünü eğiterek, nitelikli ara eleman ihtiyacı karşılanmalı” diye konuştu.
Geçen yıl kurumun yaptığı düzenlemeyle güvenli internet profilini isteyen kullanıcılara ücretsiz olarak sunduklarını hatırlatan Acarer, şunları kaydetti:
“Aradan 10 ay geçti. 1,3 milyon internet abonesi güvenli internet kullanımını tercih etti. Bu yaklaşık 5 milyon kullanıcı demektir. Kimse zorla güvenli internet profiline geçmedi. İnternette aldatmaya yönelik bazı kuruluşlar da var. Güvenli internet işte bunlara çözümdür. Güvenli internetin sağlıklı nesillerin yetiştirilmesinin yanı sıra sosyal ve ekonomik yaşam alanında daha etkin kullanılabileceği açısından önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu gibi pazarlama platformunun buradaki oyuncuların gelişmesi açısından çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bu sektörün maliyetlerinin adil paylaştırılmasının gerekli olduğunu düşünüyorum. İnternet medyasının reklam pastası son birkaç yıl içinde yüzde 1’den 14’e çıktı. Bu giderek artacak. İnternet reklamcılığı artmasına karşılık birkaç arama motoru ve içerik sağlayıcı vergi vermiyor. Bu hiç adil bir durum değil.”
Ucuz təyyarə biletləri və sərfəli otellər burda... ⇒
Sərfəli qiymətlərə satılıq evlər, torpaqlar və obyektlər ... ⇒